Τηλέφωνο: 2102794842
Κινητό: 6944551787, 6937135566
Fax: 2102758938
Email:aftokinisi@windowslive.com
ΑΛΑΜΑΝΑΣ 35 & ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ-ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ, 14235

Ενδιαφέροντα Νέα

Βασική συντήρηση του αυτοκινήτου

Τηρώντας κανείς την βασική συντήρηση του αυτοκινήτου μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης βλαβών άρα και απρόσμενων εξόδων, ενώ το διατηρεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, εξασφαλίζοντας έτσι και τη μέγιστη δυνατή μεταπωλητική αξία. Παράλληλα ένα σωστά συντηρημένο αυτοκίνητο κινείται με ασφάλεια, επιτυγχάνει τις καλύτερες επιδόσεις και κατανάλωση καυσίμου.

Προβλεπόμενα service

Για να συντηρηθεί σωστά ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο τα service που ορίζει ο κατασκευαστής, διαφορετικά θα αρχίσουν να παρουσιάζονται σιγά – σιγά προβλήματα. Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η αλλαγή του λιπαντικού γίνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα όταν το αυτοκίνητο κινείται συνέχεια στην πόλη.

Άμεση αντικατάσταση των αναλώσιμων

Με την χρήση του αυτοκινήτου όπως είναι φυσιολογικό φθείρονται και αρκετά αναλώσιμα μέρη του, εκτός εκείνων που σχετίζονται με τον κινητήρα, μερικά από τα πιο βασικά είναι τα ελαστικά, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα δισκόφρενα κ.ο.κ. Για παράδειγμα αν δεν αντικατασταθούν τα τακάκια εκτός από το ότι δεν θα φρενάρει σωστά το αυτοκίνητο θα προκληθεί βλάβη και στους δίσκους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος. Αμορτισέρ που έχουν χάσει τη απόδοσή τους καθιστούν επικίνδυνη την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, όπως και τα φθαρμένα ελαστικά.  

Καθαρισμός «κρυφών» σημείων του αμαξώματος

Κατά τη διάρκεια του εξωτερικού πλυσίματος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους αρμούς κάθε τμήματος λαμαρίνας ή πλαστικού, στους θόλους και στα μαρσπιέ όπου συσσωρεύονται οι περισσότερες ποσότητες λάσπης, χώματος αλλά και άλατος στις περιοχές που γίνεται ρίψη αλατιού στους δρόμους, όταν καλύπτονται συχνά με χιόνι. Αρκετά πιο εύκολη θα κάνει την κατάσταση ένα πλυστικό μηχάνημα, το οποίο διαθέτουν όλα τα πλυντήρια αυτοκινήτων. Αν και σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν αντιδιαβρωτική προστασία στο δάπεδο, κάτω από το αυτοκίνητο, καλό θα είναι να γίνει και εκεί ένα επιπλέον πλύσιμο μια φορά το χρόνο.

Σχολαστικός καθαρισμός του εσωτερικού

Οι μοκέτες του αυτοκινήτου πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, καθώς σε αυτές επικάθονται η σκόνη, τα νερά και όλες οι ακαθαρσίες γενικότερα που μεταφέρονται με τα παπούτσια, προκαλώντας δυσοσμία. Το σκέτο νερό δεν αρκεί για να καθαριστούν σωστά και χρειάζεται σαπούνι για το πλύσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση πλυστικό μηχάνημα με σαπούνι. Ένα επίσης σημαντικό τμήμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου το οποίο θα πρέπει να καθαρίζεται είναι το σύστημα κλιματισμού. Στα τούνελ των αεραγωγών μπορεί να έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μικροοργανισμοί οι οποίοι δημιουργούν έντονη δυσοσμία που επηρεάζει ελαφρώς το αναπνευστικό σύστημα των επιβατών. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά χημικά προϊόντα σε μορφή σπρέι τα οποία απολυμαίνουν το σύστημα αυτό. Επίσης μια φορά τον χρόνο πρέπει να γίνεται αλλαγή του φίλτρου καμπίνας.

Πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών έχουν παρκάρει μόνιμα το αυτοκίνητό τους ή το κινούν ελάχιστα, λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης. Ωστόσο, το ότι δεν κινείται δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την απαραίτητη συντήρηση, έτσι ώστε να μην αρχίσουν και παρουσιάζονται σιγά – σιγά διάφορα μικροπροβλήματα με το ανάλογο κόστος. Βέβαια υπάρχουν και κάποια πάγια έξοδα που τρέχουν, όπως είναι τα ασφάλιστρα και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία δεν υποχρεούνται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει μόνο αν έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όμως σε αυτή τη περίπτωση είναι υποχρεωμένος να έχει ακινητοποιημένο το αυτοκίνητο σε ιδιόκτητο στεγασμένο χώρο και όχι στο δρόμο. Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες για να διατηρείται το αυτοκίνητο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εφ΄όσον κινείται ελάχιστα. 

Προστασία από τις καιρικές συνθήκες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του αυτοκινήτου από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, τη βροχή ή στην χειρότερη περίπτωση το χαλάζι είναι να βρίσκεται σε κάποιο κλειστό πάρκινγκ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η ενοικίαση κοστίζει αρκετά χρήματα, (τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα) αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιόκτητος χώρος. Πιο οικονομική λύση είναι αυτή της αγοράς μιας καλής, αδιάβροχης κουκούλας με εσωτερική επένδυση και όχι μιας απλής υφασμάτινης. Αν πάλι αναζητάτε τη μέγιστη δυνατή οικονομική λύση, η ηλιοπροστασία είναι απαραίτητη κατά τους θερινούς μήνες για να μην καίγεται το ταμπλό.

Πλύσιμο αμαξώματος

Για να μην χάσει το χρώμα την λάμψη του, καλό είναι να πλένεται το αυτοκίνητο, έστω μία φορά το μήνα. Η σκόνη που επικάθεται, αλλά ιδιαίτερα τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τον χειρότερο «εχθρό» του χρώματος, αφού φθείρουν το βερνίκι και αφήνουν θαμπές κηλίδες.  

Εξαερισμός καμπίνας

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο σε κλειστό πάρκινγκ, αφήστε ελάχιστα ανοιχτό ένα παράθυρο έτσι ώστε να μην εγκλωβιστεί η υγρασία στο εσωτερικό και μυρίζει άσχημα. Αν πάλι βρίσκεται στο δρόμο, μια φορά την εβδομάδα ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για να «αλλάξει» ο αέρας στην καμπίνα.

Έλεγχος πίεσης ελαστικών

Τα ελαστικά χάνουν σιγά – σιγά μικρή ποσότητα αέρα, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι για καιρό ακινητοποιημένο. Αν σκοπεύετε να το αφήσετε σταθμευμένο για αρκετό διάστημα φουσκώστε τα περισσότερο από το κανονικό. Ποτέ μην τα αφήσετε με λίγο αέρα γιατί θα αρχίσουν να φθείρονται τα λινά στα πλαϊνά, ενώ παράλληλα θα «κάτσουν» στο σημείο που πατάνε στο δρόμο και θα «τετραγωνίσουν» με αποτέλεσμα να κάνουν έντονο θόρυβο κατά την κύλιση. Καλό είναι να γίνονται κάποια χιλιόμετρα γιατί διαφορετικά θα ξεραθούν γρήγορα, ακόμα και αν είναι καινούργια.

Αποσύνδεση πόλων μπαταρίας

Αν το αυτοκίνητο μείνει για πολλές εβδομάδες ακινητοποιημένο, αφαιρέστε τα καλώδια που έρχονται σε επαφή με τους πόλους της μπαταρίας για να μην αποφορτιστεί. Όμως και πάλι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και έτσι η μπαταρία χάνει μέρος της ενέργειάς της, γι’αυτό πάντα θα πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο καλώδια εκκίνησης ανάγκης.

Λειτουργία air condition

Η μη λειτουργία του air condition για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια να ξεραίνονται οι σωληνώσεις. Έτσι, όπως θα διαβάσετε στο εγχειρίδιο χρήσης θα πρέπει να λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να λιπαίνεται το σύστημα (πάντα με τον κινητήρα σε λειτουργία, αλλιώς η μπαταρία θα αποφορτιστεί γρήγορα).

Ελαφρύ «λύσιμο» του χειρόφρενου

Ποτέ μην ανεβάζετε μέχρι την τελευταία σκάλα το χειρόφρενο, γιατί αν μείνει για πολύ καιρό έτσι, ενδέχεται να κολλήσουν τα πίσω φρένα (στα οποία συνήθως «πιάνουν» τα περισσότερα χειρόφρενα). Αφήστε το ένα με δύο «κλικ», με την προϋπόθεση να βρίσκεται το αυτοκίνητο σε ευθεία και με επιλεγμένη 1η ή όπισθεν στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας

logo.jpg
Τηλέφωνο: 2102794842
Κινητό: 6944551787, 6937135566
Email: aftokinisi@windowslive.com
Fax: 2102758938
ΑΛΑΜΑΝΑΣ 35 & ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ-
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ, 14235

Πληροφορίες

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Search